09-04-2024

XS Innovations: Nieuwe vaattoegang hemodialyse

XS Innovations: Nieuwe vaattoegang hemodialyse

Mensen wiens nieren niet goed functioneren, moeten vaak aan de hemodialyse: een proces waarbij een machine de functie van de nier nabootst. Dit is een ingrijpende interventie waarbij een hoge toevoer van bloed in de arm nodig is. Hiervoor wordt vaak een onnatuurlijke verbinding tussen de ader en de slagader aangelegd – met alle gevolgen van dien. Samen met Tim Horeman (TU Delft) en Koen van der Bogt (LUMC) ontwikkelden Nick White en Joris Rotmans van LUMC/TU Delft spin-off XS Innovations een mechanisch klepje om de bloedtoevoer bij nierpatiënten te reguleren om zo de kwaliteit van leven te vergroten.

Joris is als nefroloog bij het LUMC betrokken bij XS Innovations. Hij schetst een beeld van het probleem waar ze aan werken. “Bij chronisch nierfalen heb je twee opties. De eerste is niertransplantatie, een behandeling die beperkt wordt door het tekort aan donornieren. De tweede optie is dialyse. Wereldwijd zijn er zo’n 3 miljoen hemodialysepatiënten. Hemodialyse is een proces waarbij het bloed door een kunstnier buiten het lichaam wordt gezuiverd, en wordt al bijna 80 jaar ingezet. Vaattoegang is echter nog steeds een enorme bottleneck. Er wordt namelijk een permanente ‘shunt’ aangelegd – een verbinding van de slagader naar de ader – waardoor er een grotere bloedtoevoer ontstaat in de arm. Handig voor dialyse, maar de ader is hier niet voor gemaakt. Omdat er constant zoveel meer bloed doorstroomt dan normaal, kunnen de vaten kapot gaan, uitzetten, of juist krimpen om de flow te normaliseren. Het resultaat is dat patiënten gemiddeld anderhalf keer per jaar een interventie nodig hebben om het werkend te houden. Zonder dialyse zullen ze het immers niet lang volhouden. Dat is dus enorm ingrijpend, terwijl je die hoge bloedtoevoer alleen nodig hebt tijdens dialyse. Dat probleem hebben we zo’n 5 jaar geleden bij de TU Delft neergelegd, waar Nick ermee bezig ging tijdens zijn masterstudie.”

 

Gigantische gezondheidsvoordelen

Door de grote potentie van het project, besteedt Nick zijn PhD aan de doorontwikkeling. Hij vertelt: “We hebben een implanteerbaar mechanisch klepje ontwikkeld dat om de shunt geplaatst wordt, zodat we de bloedtoevoer kunnen reguleren. De hoge toevoer is immers alleen nodig tijdens dialyse. Na dialyse kun je het klepje weer dicht zetten en de circulatie normaliseren, wat grote gezondheidsvoordelen op moet leveren. Het is niet alleen minder belastend voor de aderen, maar ook voor het hart omdat het minder bloed rond hoeft te pompen. Daardoor ervaren patiënten minder vermoeidheid en ontstaat er minder vaak hartfalen. We kunnen daarmee de kwaliteit van leven verbeteren en mogelijk zelfs de levensduur van nierpatiënten verlengen. Bovendien kunnen we een enorme deuk slaan in de kosten per patient, omdat onze oplossing volledig mechanisch is en geen dure, ingewikkelde componenten heeft. Dat is mooi voor de maatschappij, maar bovenaan staat voor mij de impact die we op mensenlevens kunnen maken.”

 

Opstapje naar meer

Met de TTT MedTech voucher konden ze een belangrijke stap zetten in het preklinisch onderzoek. Joris: “Met de voucher hebben we studies op twee dieren kunnen betalen, wat ons een enorme hoeveelheid data heeft opgeleverd. Ook gaf het ons een opstapje richting vervolgfinanciering zoals Take-Off 1 en vergrootte de business support ook onze kans om verder te komen. Momenteel testen we ons prototype op geiten, met veelbelovende resultaten. Ondertussen zijn we ook continu bezig met het finetunen van ons device. Uiteindelijk hopen we over een jaar of vijf de markt te betreden en over tien jaar de gouden standaard te zijn. Om daar te komen is de samenwerking tussen het LUMC en de TU Delft cruciaal.” Nick voegt toe: “Die samenwerking is ook ontzettend inspirerend. Die interactie is nodig om antwoorden te vinden op de vragen voor de toekomst. Dus goed om te zien dat een regeling als TTT dat stimuleert.”

Contact

Smart Industry

Nico Nijenhuis

n.nijenhuis@novelt.com

Circular Technology

Maurits Burgering

maurits.burgering@wur.nl

MedTech

Esther Rodijk

e.rodijk@novelt.com

 

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Privacy & Terms

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor onze TTT nieuwsbrief.