14-10-2024

Venture Challenge: bouwen aan BioTech en MedTech businesscases

Venture Challenge: bouwen aan BioTech en MedTech businesscases

De TTT startups vinden verschillende manieren om hun ondernemersreis te vervolgen. Zo duiken verschillende founders een challenge in: vaak een traject van een aantal weken waarin hun ondernemersvaardigheden centraal staan. Eén van die challenges is de Venture Challenge. We spraken met Chretien Herben, founder van LifeSciences@Work en co-founder van de Venture Challenge, over de waarde van dit soort challenges voor universitaire startups en de link met TTT.

Dit artikel verscheen eerder in het TTT Magazine.

Chretien startte met LifeSciences@Work vanuit zijn eigen behoefte. “Toen ik rond 2000 mijn eigen startup begon vanuit mijn PhD, was er maar weinig support,” vertelt Chretien. “Eigenlijk weet je als post-doc of PhD’er vrij weinig als het gaat om het runnen van een startup. Ik heb het bedrijf toen kunnen verkopen, maar ben vooral rijk aan ervaring geworden.” Die ervaring wilde Chretien graag doorgeven aan andere jonge ondernemers met een wetenschappelijke achtergrond. Uiteindelijk startte hij het LifeSciences@Work programma, waar hij Math Kohnen ontmoette. “We merkten dat veel onderzoekers moeite hadden met het maken van een plan en ontdekken of er businesspotentie in je onderzoek zit. Terwijl dat plan zo belangrijk is om uiteindelijk financiering op te halen. We hebben toen inspiratie gehaald uit een concept van Shell en dat is uitgegroeid tot de Venture Challenge, wat na 16 jaar nog steeds succesvol is.”

Versterken

In de Venture Challenge leren startende ondernemers met een wetenschappelijke achtergrond in 10-12 weken de belangrijkste businessskills om te starten. Chretien: “Mensen zeggen vaak dat onderzoekers en ondernemers niet hetzelfde zijn. Dat is natuurlijk ook zo en niet elke onderzoeker hoeft ondernemer te worden. Maar nagenoeg alle onderzoekers willen dat er iets met hun onderzoek gebeurt. Vaak betekent dit dat je een startup moet beginnen, en dat is waar wij bij helpen. Daarbij richten we ons vooral op BioTech en MedTech, omdat er veel geld nodig is voor innovaties in die gebieden.” Ook veel MedTech startups uit TTT stappen in het programma. “Dat is heel mooi, want we versterken elkaar. Het aanbod in support is nu veel groter dan 20 jaar geleden en het heeft geen zin om met elkaar te concurreren. Je ziet dat de deelnemers die ook TTT hebben gedaan al goed hebben nagedacht over hun businesscase. Uiteindelijk gaat het erom dat de ondernemers een stok achter de deur hebben en ergens anders in het ecosysteem kunnen doorstromen.”

Kies bewust

Een goede reden dus om deel te nemen aan challenges, vindt Chretien. Maar of je je meteen moet inschrijven voor alle challenges? “Nee,” zegt hij. “Kijk goed welke challenge op welk moment het beste bij je past. Je moet het niet doen om prijzengeld bij elkaar te rapen, maar wel om je businesscase te verrijken en een relevant netwerk op te bouwen. Praat met alumni om er achter te komen welke programma’s en challenges relevant zijn voor jouw bedrijf. Dat gaat je helpen om uiteindelijk je bedrijf klaar te stomen zodat het interessant is voor investeerders.”

Deelnemer in beeld: FETCH

Eén van de TTT MedTech spinoff founders die meedeed aan de Venture Challenge, was Michiel Stevens FETCH (UT). FETCH meet het aantal en de samenstelling van tumorcellen uit het volledige bloedvolume van de patiënt door een combinatie van leukaferese en het FETCH-tumorcelverrijkingsproces. Deze methode zorgt ervoor dat patiënten de meest effectieve behandeling krijgen en biedt kankeronderzoekers en farmaceutische bedrijven waardevolle cellen voor het bestuderen van de evolutie van kanker, behandelingsresistentie en het ontdekken van nieuwe behandelingsdoelen.

Michiel begon zoals velen met lokale supportprogramma’s van de Universiteit Twente (Novel-T). Vervolgens ontving hij een TTT MedTech voucher en nam hij deel aan de Venture Challenge, die hij won. Michiel heeft zich toen meteen ingeschreven voor het vervolgtraject van de Venture Challenge. Afgelopen augustus wist hij ook de pitch competition op Enschede Slush’D te winnen, met een prijs van €10K. Hij timmert dus flink aan de weg en dit is ongetwijfeld nog maar het begin.

Contact

Smart Industry

Nico Nijenhuis

n.nijenhuis@novelt.com

Circular Technology

Maurits Burgering

maurits.burgering@wur.nl

MedTech

Esther Rodijk

e.rodijk@novelt.com

 

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Privacy & Terms

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor onze TTT nieuwsbrief.