09-04-2024

Orange Quantum Systems: unieke marktpositie in testen van kwantumchips

Orange Quantum Systems: unieke marktpositie in testen van kwantumchips

Wie maakt de allereerste, goed werkende kwantumcomputer? Het is een vraag die veel wetenschappers en bedrijven bezighoudt. Dat geldt ook voor (de klanten van) Orange Quantum Systems, een spin-off van de TU Delft en TNO en onderdeel van het ecosysteem Quantum Delft en het QuTech-programma. Het bedrijf benutte een ticket van de TTT Smart Industry om zo de juiste koers te bepalen. “Die impuls heeft ons erg geholpen, we focussen ons nu volledig op het bouwen van testmachines voor kwantumchips op industriële schaal.”

De ambitie van het QuTech-programma is van meet af aan kwantumtechnologie versneld van wetenschap naar de praktijk brengen. Daarmee ontstaat volop nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid. Zowel de ministeries van OCW als EZK dragen bij, onder andere in de vorm van de TTT-investeringen. Orange Quantum Systems speelt inmiddels een prominente rol in dit verhaal.

Zeer complexe berekeningen

De kwantumcomputer verschilt wezenlijk van de traditionele pc door niet te rekenen met enkele bits die een waarde van 0 of 1 hebben, maar met kwantumbits. Daardoor wordt de rekensnelheid ongekend. De computer van de toekomst gaat niet langer verschillende opties afzonderlijk na, maar doet alles tegelijk. Dat maakt het rekenen aan zeer complexe vraagstukken mogelijk. Iets waar klassieke computers niet toe in staat zijn. Experts zijn het erover eens dat deze ontwikkeling baanbrekende innovaties gaat opleveren om daarmee grote maatschappelijke problemen op te lossen. En dat vooral veel sneller dan we nu gewend zijn. Zo zou het ontwikkelen van medicijnen, dat doorgaans vele jaren kost, een stuk sneller moeten kunnen.

Op eigen benen

Terug naar Orange Quantum Systems. Het bedrijf wil over een paar jaar een nog stevigere marktposities bekleden met testmachines voor kwantumchips. De bijdrage uit het TTT-programma betekende voor Orange Quantum Systems een duwtje in de goede richting. “Aanvankelijk richtten we ons op de bouw van kwantumcomputers die volledig ‘customized’ zijn gebouwd, dus voor de specifieke toepassing van de klant”, vertelt Amber van Hauwermeiren, één van de vijf oprichters van Orange Quantum Systems. “Maar we kwamen erachter dat we met het bouwen van apparatuur om chips te testen een veel uniekere en sterkere positie hebben. De voucher uit de TTT heeft ons echt geholpen nieuwe inzichten op te doen en onze koers te bepalen. Tijdens de marktverkenning kwamen we erachter dat het geautomatiseerd testen van die nieuwe chips, of bepaalde onderdelen ervan, en de beschikbaarheid van testapparatuur vaak een bottleneck is.”

Obstakels wegnemen

Amber hoopt die obstakels in deze branche weg te nemen. “De halfgeleiderindustrie kent enorme uitdagingen. Want hoe klein kan je transistoren maken? We moeten kwantumtechnologie daarom met z’n allen nog veel meer omarmen. Een volwassen kwantumindustrie is cruciaal om te zorgen dat we betere chips kunnen maken. Zelf laten we ons een beetje inspireren door ASML, die natuurlijk zelf geen chips maken, maar die machines leveren die chips bouwen. We hebben bovendien een ASML directeur in onze advisory board. We willen al met al een belangrijke bijdrage leveren aan het snel kunnen testen van kwantumchips en daar doen we hard ons best voor.”

Grote mijlpaal: verkoop apparatuur

Dat Orange Quantum Systems flink aan de weg timmert, bleek vlak voor de publicatie van dit magazine. Het bedrijf beleefde een enorme mijlpaal: de verkoop van hun OrangeQS Industry System aan een grote speler in de markt. “Onze ‘launch customer’ is een leider in de kwantumindustrie, die full-stack kwantumcomputers bouwt en zijn kwantumchips zelf produceert en ontwikkelt”, vertelt Garrelt Alberts, Managing Director bij OrangeQS. “Traditioneel werden chips getest op volledige kwantumcomputers. Op een bepaalde schaal worden de complexiteit, moeite en kosten om dit op de traditionele manier te doen echter onbetaalbaar duur en traag. Deze klant erkent dat. Een belangrijke mijlpaal voor ons.”

Over Amber van Hauwermeiren

Amber verhuisde in 2011 van België naar Nederland om luchtvaart- en ruimtevaarttechniek te studeren aan de TU Delft. In 2017 was hij medeoprichter van Qlayers BV (geautomatiseerde coatings) en in 2018 van de Aerospace Innovation Hub aan de TU Delft. Hij heeft dus al ruimte ervaring met het stroomlijnen van de oprichting van hightech bedrijven. In 2019 maakte hij de overstap naar TNO. Daar analyseert hij de markt van quantum computing. Dit inzicht neemt hij mee in zijn rol als Marketing & Branding Lead bij Orange Quantum Systems. Amber was deel van het team dat in 2020 een cruciale bijdrage leverde aan het ontwikkelen en lanceren van de Quantum Inspire, de eerste publiek toegankelijke kwantumcomputer in Europa.

Contact

Smart Industry

Nico Nijenhuis

n.nijenhuis@novelt.com

Circular Technology

Maurits Burgering

maurits.burgering@wur.nl

MedTech

Esther Rodijk

e.rodijk@novelt.com

Privacy & Terms

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor onze TTT nieuwsbrief.