Het ondernemerschap vergt een compleet andere blik dan de academische wereld. Zo werkt ook het ophalen van financiering anders. Met zoveel opties in het financieringslandschap zie je soms door de bomen het bos niet meer. De Funding Tool van TTT is een gepersonaliseerde routekaart voor onderzoekers om tot een passende financiering te komen. Initiatiefnemers Nico Nijenhuis en Albert-Jan de Croes vertellen hoe deze tool je kan helpen in het uitstippelen van jouw financieringspad.
Dit artikel verscheen eerder in het TTT Magazine #9.
Het idee voor de tool is ontstaan nadat Nico en Albert-Jan twee problemen zagen bij onderzoekers die financiering wilden ophalen voor hun spin-off. “De eerste was dat de terminologie van het financiële ecosysteem niet aansluit bij de beleving van startende spin-off ondernemers,” vertelt Nico. Hij doelt op begrippen als pre-seed, series A en angel investors. “Duik je daar vervolgens in als onderzoeker, dan loop je tegen het tweede probleem aan: dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is nou de beste financiering voor jou? Die vraag kregen we heel vaak, maar daar is niet een eenduidig antwoord op.”
Friends, family and fools
Albert-Jan zag die problemen ook. “In Amerika zeggen ze dat je eerst naar je ‘friends, family, and fools’ moet gaan voor geld,” legt hij uit. “Doe je dat in Nederland, of stap je meteen naar een Venture Capitalist (VC) voor drie miljoen, dan sla je volledig de plank mis. In Nederland hebben we namelijk overheidsinstrumenten voor die vroege fase.” En de opties daarvoor zijn legio. Nico: “Op het moment hebben we in de tool zo’n 150 funding mogelijkheden. Dat is een bizar financieringslandschap. En dan is het ook nog afhankelijk van de sector waar je in opereert. Als ondernemende onderzoeker kun je je dus al gauw afvragen waar je in godsnaam moet beginnen.”
Geen concurrentie
Dat is waar de funding tool om de hoek komt kijken. Ontstaan vanuit de TTT’s, dat zelf ook onderdeel uitmaakt van het financieringslandschap. Logisch, volgens Nico. “Met onze pijler 1 en pijler 2 hebben we twee plekken in de financieringsketen. Met pijler 1 zijn we een van de vroegste aanjagers van valorisatie in de academische omgeving. Waar onderzoekssubsidies stoppen, nemen wij het over en bieden we de eerste stap in het ondernemerschap. Vanuit daar is het dus logisch dat wij handvatten meegeven voor de verdere financieringsreis.”
Albert-Jan vult aan: “Samenwerken zit in het DNA van TTT om technologie naar de markt te brengen. Daarvoor moet je je eigen investeringsinstrument niet zien als een concurrent van andere instrumenten. Je hebt namelijk heel veel instrumenten nodig om technologieën uiteindelijk naar de markt te brengen. Nu raken te veel spin-offs verdwaald in het financieringsproces, waardoor we als maatschappij kansen missen om die technologieën te benutten.”
Scherpere focus
Een overzichtelijke tool was hetgeen wat nog ontbrak. Nico: “Als we er eerder voor kunnen zorgen dat mensen in de juiste fase, op de juiste plek en op de juiste manier hun verhaal vertellen, dan is dat goud waard. Je hoeft nog niet je hele route uitgestippeld te hebben, maar als je je tussenstops weet, kom je al een heel eind.” Albert-Jan is het daarmee eens. “Wanneer je jezelf kunt plaatsen op die tijdlijn, wordt het makkelijker om te bepalen wat je na je huidige financieringsronde nodig hebt. Door naar financiering te kijken in termen van verschillende rondes, weet je wat na de ene ronde komt en waar je je nu op moet focussen qua bedrijfsontwikkeling. Je kunt dus beter bepalen welke activiteiten je kunt uitvoeren en welke middelen er voor je beschikbaar zijn. Zo houd je betere focus en kun je je energie steken in het binnenhalen van de juiste financieringsopties.”
Het systeem verbeteren
Met de tool kun je dus gemakkelijk je route uitstippelen. En daar heb je geen ‘funding woordenboek’ bij nodig. “Je krijgt uitleg bij de terminologie die we gebruiken,” legt Nico uit. “Bovendien kun je aangeven in welke sector je zit en hoeveel geld je ongeveer nodig hebt. Daar rollen vervolgens allerlei mogelijkheden uit, inclusief een korte beschrijving van wat de financieringsoptie inhoudt en waar je het aan kunt vragen.” Heb je eenmaal een passende financiering gevonden? Dan is het aan te raden om weer terug te keren naar de tool, zegt Albert-Jan. “Niet alleen om je volgende stip op de horizon te bepalen, maar ook om het gebruikte instrument een review te geven. Er verandert namelijk veel en wij zien niet alles. Merk je dat een regeling is veranderd, bijvoorbeeld in bedrag? Laat het dan weten. Daar help je anderen weer mee. Ook wanneer het een geweldige regeling was, of wanneer je juist lang moest wachten op toekenning. Zo maken we het hele systeem uiteindelijk beter.”
Je vindt de funding tool hier.