Waarom besloten jullie je te committeren aan de TTT’s in deze rol als toezichthouder?
Geanne: “Ik ben actief in de wereld van regeneratief en toekomstbestendig ondernemen. Ik heb vanuit die rol gezien hoe startups juist een grote onderneming kunnen helpen met innoveren. Die innovatie moet dan onderzoeksfase voorbij zijn. Dan wordt het opeens mogelijk als spin-off op grotere schaal bij te dragen aan de uitdagingen van deze tijd. De rol als voorzitter van de supervisory board van TTT Circulair Technology past goed bij me omdat het versnellen van integrale duurzaamheid en circulaire economie ook in het bedrijfsleven mijn focus is.”
Jeroen: “Ik ben hierin gestapt omdat ik in mijn werk als directeur van The Gate op de TU Eindhoven dagelijks zie hoe belangrijk het is om een startup of spin-off al vroeg te ondersteunen. Die hele vroege fase is de meest kwetsbare fase, maar voor investeerders ook de minst interessante fase. De technologie is vaak nog niet bewezen en de markthaalbaarheid is eveneens onduidelijk. Marktpartijen en investeerders komen vaak pas later en dus vind ik dat de overheid positie moet pakken in die vroege fase financiering. Dat gebeurt met deze TTT’s.”
Waarin zit verder de kracht van de TTT’s?
Geanne: “We geven hiermee antwoord op het enorme belang van het vermarkten van innovaties die Nederland (én de wereld) verder kunnen helpen. Dat is waar de toekomst voor ons bedrijfsleven ligt. Binnen de TTT-programma’s werken de TU’s en TNO samen zodat jonge onderzoekers en starters sneller worden geholpen met kennis en financiële mogelijkheden om hun innovatie verder te brengen. Het zicht op seed-money van onder andere Shift NL vergroot eveneens hun kansen op financiering van andere investeerders.”
RvT-leden zijn ook een beetje de uitdragers van het gedachtengoed van de TTT’s. Hoe wordt daar in jullie netwerk op gereageerd?
Jeroen: “Nou, ik zal je vertellen… De TU Eindhoven is lid van de EuroTech Universities Alliance, een strategisch partnerschap van zes Europese universiteiten. Recent was er een bijeenkomst over de verschillende werkwijzen rondom valorisatie en ik vertelde collega’s uit Denemarken en Duitsland over de TTT’s in Nederland. Ze waren laaiend enthousiast en vonden de samenwerking tussen investeerders, overheid en de TU’s uniek. Dat maakte me wel een beetje trots op wat we aan het doen zijn.”
Hebben jullie zelf wel eens contact met de door TTT gesteunde bedrijven?
Geanne: “Jazeker, dat zoek ik bewust op. Die gesprekken zijn erg inspirerend Denk bijvoorbeeld aan Respyre. Een startup die steden groener maakt met bouwmaterialen die spontane mosgroei mogelijk maken. Dit draagt bij aan het realiseren van de ambitie in de bouw om natuur-inclusief te bouwen. Gebouwen dragen zo bij aan een betere luchtkwaliteit, koeling en meer biodiversiteit. Ik vind Mylium ook een geweldig voorbeeld. Zij maken innovatief textiel uit mycelium (schimmelgarens). Mylium werkt toe naar een plasticvrij alternatief voor synthetisch leer. Ik ben van origine textielingenieur en word hier heel enthousiast van. Ik hoop dit soort startups verder te kunnen helpen op basis van mijn ervaring en door ze te verbinden met mijn netwerk.”
Jeroen: “Ook ik zit vaak bovenop het vuur bij al die mooie casussen, logischerwijs vooral op de TU Eindhoven. Ik vind het recente werk van een startup als Hable enorm interessant. Zij wonnen in december de 4TU Impact Challenge, een innovatiecompetitie voor studenten van de vier technische universiteiten. Hable ontwikkelt een apparaat waarmee blinde en slechtziende mensen hun smartphone kunnen bedienen door middel van brailleschrift. Dat is nog echt vroege-fasewerk, maar er zijn kansen voor hen vanuit het TTT. Verder heb ik verschillende startups en spin-offs gesproken die een TTT-voucher ontvingen, zoals Taylor Technologies, MicroAlign, MantiSpectra en Cellcius.”
Het antwoord laat zich gezien jullie enthousiasme al raden, maar moeten de TTT-programma’s doorgaan?
Jeroen: “Ja, absoluut! Ik pleit er echt voor om van dit nu nog tijdelijke instrument iets structureels te maken. Als het ministerie hiermee stopt, gooien we echt de kip met de gouden eieren weg. De TTT’s werpen hun vruchten af voor de innovatiekracht van Nederland. Er vindt nu een verbreding plaats naar het vakgebied Artificial Intelligence, waarbij ook Nijmegen en Amsterdam meedoen. Mooi om te zien.”
Geanne: “Ook ik ben voorstander van de continuering én intensivering van de TTT-programma’s. Op landelijk niveau mag de verbinding met het bedrijfsleven nog meer aandacht krijgen, dat zou een sterke ambitie zijn.”
Over Jeroen en Geanne
Jeroen van Woerden startte in 2021 als directeur van The Gate, de valorisatieafdeling van de TU Eindhoven en tevens een samenwerkingsverband van vijf partijen in de regio Eindhoven. Hij is daarvoor vooral actief geweest in het bedrijfsleven, onder andere 13 jaar lang bij Philips Lightning en ook in de chemie en maakindustrie. Jeroen is sinds een jaar RvT-lid voor de TTT’s.
Geanne van Arkel is voorzitter van de supervisor board van TTT Circulaire Technology. Ze was zeventien jaar lang werkzaam bij Interface, een beursgenoteerde multinational, onder meer als Head of Sustainable Development in Europa. Tegenwoordig werkt ze voor zichzelf en is ze sparring partner op het gebied van regeneratief, toekomstbestendig ondernemen.