09-04-2024

TORWASH kijkt anders naar afval

TORWASH kijkt anders naar afval

Waar anderen afval zien, ziet TORWASH juist een waardevolle bron. Met unieke, gepatenteerde technieken transformeert dit spin-off bedrijf slib, nat maaisel en gemengde plastics tot bruikbare materialen. Denk aan biobrandstof, biogas, kunstmest en grondstoffen voor nieuwe plastics. Dankzij de technologie van TORWASH zijn hoge kosten voor afvalverwerking verleden tijd. TORWASH ontving voor haar eerste grote project, een demofabriek in het Brabantse Cuijk, een investering vanuit het TTT-programma Circular Economy.

Levien de Legé, algemeen directeur van TORWASH, was evenals zijn medeoprichters (Pavlina Nanou en Jan Pels) eerder actief voor onderzoeksinstituut TNO. “Ik heb altijd al gedroomd van de bredere acceptatie van duurzame energie, juist door de transitie goedkoper te maken”, vertelt hij. “Ik hield me eerder vooral bezig met zon- en windenergie en later met biomassa. Mijn doel is altijd geweest om innovaties te ontwikkelen die laagwaardige biomassa gebruiken als grondstof voor hoogwaardige biobrandstoffen. Ik wil hout als grondstof vervangen. Dit is precies waarom TNO het TORWASH-proces heeft ontwikkeld voor de behandeling van rioolslib. Uiteindelijk besloten we de sprong te wagen en de stap naar het ondernemerschap te zetten.”

Drogere slib

De techniek van TORWASH zorgt dat slib zonder hulpstoffen onder hoge druk en hoge temperatuur wordt behandeld. Hierdoor wordt het eindproduct veel droger. Zo droog dat het als brandstof kan dienen. Slib is de substantie die overblijft nadat afvalwater is schoongemaakt. Het bevat veel water en dat moet worden teruggedrongen. Daarmee wordt de klimaatvoetafdruk verkleind: minder vrachtwagens met slib op de weg. Win-win!

Eerste succes

TORWASH toonde de werking van haar technologie eerder al aan bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Almere. Daar werd zuiveringsslib verregaand ontwaterd, zonder gebruik te maken van het polyelektrolyt. In 2023 is op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Land van Cuijk een installatie opgestart die 20 keer groter is dan die van Almere. Levien: “De werking van die pilot-installatie was ons eerste succes. We slaagden erin een hoogwaardige biobrandstof te produceren uit het slib. Uitdagingen blijven er ook zeker. Na de demonstratie bij Land van Cuijk willen wij nog een keer met een factor twintig opschalen en een installatie bouwen op volwaardige schaal, die al het slib van de rioolwaterzuiveringsinstallatie verwerkt. Daar willen we verdere financiering voor vinden. Voor het einde van 2026 willen we het eerste commerciële behandelingssysteem voor afvalwater op basis van onze technologie draaiende hebben. We willen dan 100% herbruikbare producten maken uit zuiveringsslib, zodat het een significante bijdrage levert aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de waterzuiveringswereld.”

Pitchen

Ook voor de rioolwaterzuivering bij Land van Cuijk werd TORWASH ingeschakeld. TORWASH ontving voor de installatie pre-seed funding van het Waterschap, RVO en dus ook vanuit het TTT-programma (via investeerder SHIFT Invest). Levien is erg te spreken over de samenwerking binnen het TTT-programma. “De contacten zijn erg waardevol en we leren veel. Zo vond ik de workshop over het pitchen van je business idee leerzaam en relevant. Dat zijn toch onderdelen waar je als onderzoeker eerder minder bij stil hoefde te staan.”

Erkenning

TORWASH zet zichzelf steeds beter op de kaart. Zo was medeoprichter Pavlina Nanou recent één van de drie genomineerden voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Deze wordt jaarlijks door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) toegekend aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Ook won TORWASH  begin 2024 de Waterinnovatieprijs van het Waterschap. Levien: “Het geeft aan dat we bezig zijn met een waardevolle missie. Rioolslib wordt beschouwd als een van de vuilste afvalstromen en is duur om te behandelen. Onze droom is om wereldwijd uit te breiden en een nutteloze afvalstroom om te zetten in een nuttige grondstof. Daar blijven we voor vechten.”

Over Levien

Levien is van oorsprong chemisch technoloog (TU Delft), maar tegenwoordig vooral business developer. Hij houdt zich bezig met de financiën en acquisitie. Levien praat met gebruikers om te zien hoe specifieke situaties om specifieke oplossingen vragen. Samen met de andere teamleden en de partners zoekt hij naar gerichte aanpassingen van de techniek. Hij rekent samen met de klant/eindgebruiker de economische haalbaarheid uit. Levien zorgt ook voor contacten met investeerders. Voor de grote pilot plant voor slib in het Land van Cuijk is de financiering rond, maar volgend jaar moet het systeem opnieuw worden ontworpen om een commercieel product van te maken, om in 2026 de markt op te gaan. Hiervoor is opnieuw veel geld nodig, waarvoor wij nu al investeerder zoeken.

Meer info: www.torwash.com

Contact

Smart Industry

Nico Nijenhuis

n.nijenhuis@novelt.com

Circular Technology

Maurits Burgering

maurits.burgering@wur.nl

MedTech

Esther Rodijk

e.rodijk@novelt.com

 

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Privacy & Terms

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor onze TTT nieuwsbrief.