Photosynthetic: update

Photosynthetic op weg naar grootschalige biomedische toepassing

Photosynthetic: update
“Ik wil Photosynthetic laten uitgroeien tot een wereldspeler die een unieke en disruptieve technologie aanbiedt."
Alexander Kostenko
CEO Photosynthetic

In de gezondheidszorg, maar ook in andere industrieën, is grote behoefte aan steeds kleinere structuren die onderzoek en behandeling ondersteunen. De Amsterdamse startup Photosynthetic springt in dit gat en ontwikkelt een technologie om op micronschaal 3D structuren te printen. Photosynthetic ontving recent een TTT-investering en maakt daarmee de stap maken naar toepassing in de biomedische industrie.

Alexander Kostenko, CEO van Photosynthetic, noemt wat voorbeelden van die biomedische toepassingen waar 3D printen op micronniveau belangrijk kan zijn. “Denk aan de lab-on-chip ontwikkelingen en bij het produceren van zogenaamde Micro-Electro-Mechanical-Systems (MEMS). Onze technologie is gebaseerd op een gepatenteerde technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van een chemische reactie gecontroleerd door licht in 3D. Huidige technologieën zijn nog gebaseerd op het stapelen van 2D structuren.”

Basis gelegd

De TTT-investering maakt het mogelijk de technologie verder te ontwikkelen. Kostenko: “We zijn nu druk met de afronding van ons prototype en de productiemethoden voor verschillende hightech toepassingen. De eerste test pilots met partners worden gedraaid. Dit stelt ons in staat om met grotere zekerheid de globale markt te betreden. De investering en het vertrouwen dat we kregen vanuit het TTT-programma, zijn erg fijn. Tegelijkertijd zijn we eigenlijk pas net begonnen. De investering is nog vers en de samenwerking gaat verder vorm krijgen, maar de basis is zeker gelegd.”

Over Photosynthetic

Photosynthetic is opgericht in 2018. Het is een spin off van het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) en wordt gehost door het Demostrator Lab van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het idee was om een nieuwe manier van 3D printen te onderzoeken, zogenoemd Volumteric Lithography. Na de toewijzing en afronding van het Take Off Phase One project van wetenschapsfinancierder NWO, is er een variatie van de initiële uitvinding ontstaan: een snelle, hoge resolutie 3D printmethode voor objecten kleiner dan een millimeter. Deze technologie maakt rapid prototyping voor deze objecten mogelijk en kan de kosten van het proces significant verminderen.

Over Alexander Kostenko

CEO Alexander Kostenko komt uit Rusland en startte in 2009 met zijn PhD in Applied Physics op de TU Delft. Hij specialiseerde zich in in computational algorithms voor 3D imaging toepassing. Daarna was hij actief in de corporate R&D bij Seismic Imaging. Drie jaar later keerde hij terug in de academische wereld in een project rondom imaging van cultureel erfgoed met het Centrum Wiskunde & Informatica en het Rijksmuseum. In die periode bedacht hij de 3D print technologie die later aan de basis stond van Photosynthetic.
Kostenko: “Ik wil Photosynthetic laten uitgroeien tot een wereldspeler die een unieke en disruptieve technologie aanbiedt. We willen daarbij onderzoekers en engineers helpen om veel sneller innovaties ontwikkelen dan dat nu vaak gebeurt.”

Contact

Smart Industry

Nico Nijenhuis

n.nijenhuis@novelt.com

Circular Technology

Maurits Burgering

maurits.burgering@wur.nl

MedTech

Esther Rodijk

e.rodijk@novelt.com

Privacy & Terms

Privacy Statement
Cookie Policy
General terms and conditions

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor onze TTT nieuwsbrief.